glasvezelkabel

Aanleg Glasvezel in buitengebied van Ommen? Ook op Reggewold?

Stichting Vechtdal Breed maakt zich sterk voor de aanleg van glasvezelkabels in het buitengebied van Ommen.

Op maandag 3 november was er in Lemele een informatiebijeenkomst voor huiseigenaren uit een aantal buitengebieden, waaronder Vilsteren. Bestuurslid Arie van den Berg en Trudi Dekker-Groos zijn er naar toe geweest. Hier een verslagje.

Het nut van glasvezel

Via glasvezel heeft men een snelle en betrouwbare digitale verbinding. Voor steeds meer toepassingen is snel  internet noodzakelijk, en dat zal in de nabije toekomst alleen maar meer worden. Het dataverkeer stijgt enorm. Daarnaast functioneren telefoon en televisie beter via glasvezel.

Glasvezel in Ommen

In het stadje Ommen heeft iedereen al gratis een glasvezelaansluiting kunnen krijgen. Helaas geldt dit niet voor de buitengebieden: door het vele graafwerk is dit commercieel niet aantrekkelijk.

Glasvezel in de buitengebieden

De Stichting Vechtdal Breed wil door bundeling van de bewoners en scherpe onderhandeling bereiken dat ook alle particulieren en bedrijven in het buitengebied gebruik kunnen maken van glasvezel.  Dat is nodig om op den duur niet in een digitaal isolement te raken. Ziehier het resultaat van de onderhandelingen:

Plan

Wanneer minimaal 60 % van de huiseigenaren in het buitengebied meedoet, geldt voor elke deelnemer het volgende aanbod:

-       wie meedoet wordt lid van de coöperatie; ledenraad vertegenwoordigt de leden;

-       ieder lid krijgt glasvezel tot in de meterkast, ongeacht de afstand tot de openbare weg;

-       de buitengebiedtoeslag is voor alle leden hetzelfde:  € 2500 ineens of 20 jaar lang € 14,75 per maand;

-       abonnementskosten voor triple-play (telefoon, tv, internet) € 55 per maand, vrije keuze van provider (er zijn al geïnteresseerde providers).

Hoe zit dat?

Bovenstaande bedragen zijn tot stand gekomen door onderhandelingen met de provincie en gemeente (subsidie), banken (lening) en aannemers (graafwerk). De buitengebiedtoeslag is bedoeld om de lening af te lossen.

Tijdpad

Het is de bedoeling dat uiterlijk half december duidelijk is of de 60 % van de huiseigenaren gehaald wordt. Zo niet, einde verhaal. Zo ja, dan is het streven om in 2015 iedereen aan te sluiten op glasvezel.

Kosten-baten

De maandelijkse kosten (incl. buitengebiedtoeslag) blijven onder € 70,- per maand. Wanneer u nu al telefoon, tv en internet heeft in uw woning, zult u daar niet ver onder zitten. Daar staat tegenover dat u beschikt over een zeer moderne digitale aansluiting, die zowel voor internet als voor tv zeer interessant is: supersnel en storingsvrij. Ook bij verhuur of verkoop van uw huis is een glasvezelaansluiting een pre.

Jammer

Komen we niet aan de 60%, dan gaat het plan niet door. Later aansluiten gaat aanmerkelijk meer kosten (minimaal € 4000, plus extra kosten voor elke 100 m. graafwerk, plus duurder abonnement).

Informatie

Kijk op www.vechtdalbreed.nl  voor meer informatie. U kunt daar ook vragen stellen en u kunt zich aanmelden. 

De volgende site van de provincie Overijssel geeft ook zinvolle informatie: www.opglas.nl .

Vilsteren, 6 november 2014

Arie van den Berg

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Trudi Dekker-Groos

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Recreatiewoningen

 Basisvoorwaarde voor het aansluiten van een woning

Aansluiten kan alleen wanneer de (recreatie)woning/bedrijfspand een eigen adres heeft in de gemeentelijke basisadministratie en in eigendom is bij de aanvrager.

 Wanneer de recreatiewoning op een park is gelegen kunnen  zich twee situaties voordoen:

1     De eigenaren op het park hebben geen belangstelling om deel te nemen aan het glasvezelproject: De beheerderwoning telt dan mee als één aansluiting (maatwerk) voor de vraagbundeling en kan alleen een aansluiting aanvragen. Op het park vinden geen werkzaamheden plaats voor rekening van Vechtdal Breed.

2:    30 % van de eigenaren en/of adressen op het park wil aansluiten bij het project en is bereid om:

  • de buitengebiedtoeslag van € 2.500,00 in één keer of gespreid te betalen. Bij het gespreid betalen betaalt u 20 jaar lang een toeslag van € 14,75 per maand;
    en
  • een abonnement afsluiten bij een van de providers op het aan te leggen glasvezelnetwerk;
    en
  • de eigenaar van de infrastructuur op het park geeft toestemming om de hoofdleidingen aan te leggen op het park.

Wanneer optie twee wordt gerealiseerd (minimaal 30% deelname van het aantal woningen) op een park wordt er een hoofd(ring) leiding aangelegd waarop alleen de eigenaren met een aansluitovereenkomst actief worden aangesloten. Eigenaren/adressen die later of tijdens de aanleg willen aansluiten betalen de geldende hogere buitengebiedtoeslag voor na-aansluitingen.

Wanneer een groep eigenaren op een park zich wil inzetten om deelname onder de mede eigenaren te verwezenlijken en voor vragen over dit onderwerp kunt u zich melden bij Vechtdal Breed voor ondersteuning.  Kijk voor contactgegevens  op www.vechtdalbreed.nl.